Úvod

Scenárista, dramaturg, copywriter, režisér

pátek 12. dubna 2013

7 důvodů proč by žena neulovila mamuta


Muž je lovec, žena udržuje oheň, kojí děti a žvýká kůže. Tak je to dáno přírodou, čas od času se ale objeví snahy, dokázat, že je to jinak. Zapojili jsme proto mužské mozky a celou situaci přezkoumali. Výsledek? Sedm důvodů, díky kterým nemá žena šanci uspět tam, kde muž.

Upozornění: Následující mamutí text je myšlen smrtelně vážně a ženy ho mohou vyvrátit jedině tím, že nějakého mamuta uloví.


1. důvod: Ženy hází za roh! 
Každý, kdo se někdy účastnil branného cvičení a viděl ženy házet umělohmotným granátem ví, že žena je schopna na větší dálky trefit bez problémů cokoli - kromě terče. Znáte to: ruka zkroucená za zády opisujemmocný oblouk, obličej se křiví maximálním soustředěním, obě šlachy (na krku) se napínají, granát opouští dlaň a vyráží do vzduchu, sviští, sviští a dopadá metr před vyčerpanou vrhačkou, které při tom praskly tepláky. Dobře, některé ženy se časem naučí házet tak, aby si přitom neodřely ucho. Znám dokonce i několik dívek a žen, které měly přirozený talent vrhat krikeťáky daleko, drtivá většina žen je ale na házení ...jak to jenom říct...levá. Při lovu na mamuta by se tudíž s největší pravděpodobností vzájemně ukamenovaly. Ano, umí dobře metat kuchyňským nádobím a házet očkem. V pravěku ovšem nic takového neexistovalo a nezabíralo, takže to klíďo píďo můžeme smést ze stolu

2. důvod: Ženy nemají páru 
Stejně jako neumí házet, nemají ani svaly. Tedy nějaké svaly mají, jinak by vypadaly jako bramborové kaše a plazily by se po zemi, ale jsou to svaly na prd. Ženy mají mnohem menší objem svalové hmoty než muži, což je proto, aby před nimi mohli muži machrovat při otevírání zavařenin a při závodech, kdo dřív doběhne tramvaj. Neschopnost otevřít zavařeniny a doběhnout bleskově tramvaj logicky vyřazuje ženy i z lovu na mamuta. Tady je důležitá odborná odbočka. Kopání děr na mamuty je pravděpodobně výmysl, protože země byla v době ledové zmrzlá, nicméně ať už by se mamut lovil jakkoli, jisté je, že žena by byla tou brzdou vzadu, která volá "To na mě nemůžete počkat?" Skupinka žen by se pak vzájemně brzdila natolik, že by v konečném důsledku stála na místě. A tak se mamut dohonit a zabít nedá.

3. důvod: Ženy jsou romanticky založené 
Ženy mají už od narození milou tendenci zabývat se krásou romantikou. Namísto pronásledování mamuta a průběžného flusání slin hromadících se po cestě v ústech by se zřejmě zas a znovu kochaly krásou divokých kopytníků trhaných na kusy šavlozubým tygrem, neumělými pokusy ještěrky vzlétnout nebo sněhulákem, kterého postavili chytří muži z přísně utajovaných důvodů. Zcela jistě by si také udělaly pauzu na svačinu (jíst se má každé 3 hodiny), na lehký oběd (pozor na tuky!), některé emancipovanější možná i na manikúru. Po cestě by navíc klábosily, čímž by vyplýtvaly zbývající kyslík ze svých malých plic a nakonec by stopovaného mamuta ztratily z dohledu, zabloudily a zemřely. Což by bylo svým způsobem taky dojemné.

4. Ženy nemají lovecký instinkt
Tohle je hodně důležité. Ženy nemají lovecký instinkt a proto by nikdy mamuta neulovily. A nebo, protože by mamuta nikdy neulovily, nemají lovecký instinkt. K čemu by jim byl? Namísto loveckého instinktu jsou rafinované, což je dobře vidět při navazování milostných vztahů. Zatímco muž kolem kořisti krouží a odhaduje její slabiny, aby se pak na ni mohl přímočaře a poněkud neobratně vrhnout, žena využívá rafinovanou síť léček, pastí, náznaků a intrik. To, co působí na tvora ovládaného první signální soustavou ale nemá šanci zabrat na mamuta. Pro mamuta žena není sexuální objekt, nehledě na to, že když se mamut popásá deset kilometrů od místa, kde žena obdivuje krásy divoké přírody a piluje si pazourkem nehty, ani nemá tu možnost jejímu spektakulárnímu kouzlu podlehnout, zblbnout a vkročit do pasti. Ženě je tak veškerá rafinovanost k ničemu. Jedinou šancí, jak mamuta zabít, by pro ni bylo vrhnout po něm na vzdálenost oněch 10 km oštěp a trefit ho do srdce. To jsme ale u bodu 1 a máme v tom jasno. Tudy cesta nevede.

5. Ženy nemají racionální myšlení 
A nemají a nemají a nemají! Je prokázáno, že ženy víc využívají opačnou polovinu mozku než muži. Proto jsou jim vzdálenější technické profese, proto potřebují vysvětlit, jak funguje luk. Na oplátku jsou schopny mužům poradit, jaký kotlík je vhodný pro vaření brambor, kolik vody do něj dát a jak dlouho brambory vařit. Absence technických dovedností by jim neumožnila ani naplánovat správně velikost jámy, nehledě na to, že i kdyby se jim to podařilo, díky špatnému odhadu vzdáleností by ji stejně udělaly menší (ale oni by ji stejně neudělaly, protože nemají páru na to, aby ji skutečně vykopaly). Pokusy zapůsobit na mamuta emotivně jsou při lovu odsouzeny k zániku, mrkání očkem ani promenáda v nově vydělané kůži a s kameny přivázanými ke šlapkám pro optické prodloužení nohou nezabere. Dohoda je nemožná, uražení a trucovitý odchod rovněž. Ženě tak nezbývá, než rozhodit rukama a vyčítavě vzdechnout: "Tak to dopadá, když jsem na všechno sama!"

6. důvod: Ženy jsou lítostivé 
I kdyby se nakrásně nějaká žena řízením osudu ocitla v situaci, kdy by mohla jediným úderem vyrazit z mohutné mamutí hlavy mozek, pravděpodobně by to neudělala, protože představa mamutího sirotka smutně troubícího do noci by ji vehnala slzy do očí a zlomila srdce. Ženy jsou mnohem citlivější než muži a i když se říká, že dokáží být velmi kruté (moje žena mi např. občas udělá pořádek na stole), všichni víme, že ženy jsou měkké. Dojme je kde co, od osiřelého mamuta přes prostitutku zamilovanou do milionáře až po rozjetou žížalu.

Na světě zkrátka není nic, co by ženám umožnilo se k mamutovi přiblížit, natož ho ulovit. ...Vlastně ano, jedna věc tu je. Muž. Muž, který se nechá obloudit laciným líčením z rozmačkaných jahod. Muž který počká, aby ho žena doběhla. Muž, který postojí, aby ho trefila svým jiskrným pohledem. Muž, který s ní sleduje prostitutku zamilovanou do milionáře, aniž by ho to zajímalo. Muž, který má lovecký instinkt a který je schopen si ženu hodit na záda, předběhnout mamuta, vykopat díru, vydrápat se z ní a nakonec v ní mamuta sejmout přesně mířenou ránou mezi oči.

Ale to se prosím nepočítá, tenhle článek je o lovu mamutů

Text vyšel zde.



Žádné komentáře:

Okomentovat